Bobin Nedir ? Ne İşe Yarar ? (1 Viewer)

AliOzdemir

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
BOBİN (Coil)


Çeşitli Bobin Resimleri

SMD Bobin Resimleri

Değişik Markaların Açık Şemalarında Bobinlerin Gösterimi

Değişik Markaların Yerleşim Planlarında Bobinlerin Gösterimi
Sabit Bobinler ve Yapıları:
Bobin bir yalıtkan makara (mandren veya karkas) üzerine belirli sayıdaki sarılmış tel grubudur. “L” harfi ile gösterilir. Birimi, Henri dir, “H” harfi ile gösterilir. LCRmetre ile ölçülür.
Bobinin her bir sarımına spir denir. Bobinler spiral, düz, petek sargı şeklinde sarılabilirler. Bobinler bakır veya gümüş tel veya litz teli denilen ipekle yalıtılmış telden sarılırlar.
Kullanım yerine göre, makara içerisi boş kalırsa havalı bobin, demir bir göbek (nüve) geçirilirse nüveli bobin adı verilir.
Bobinler değerleri sıcaklıkla değişen elemanlardır, bu nedenle çok kararlı devrelerde kullanılmazlar.
Bir bobinin değeri; kullanılan tel kalınlığına, tur sayısına, sargı boyuna, mandren çapına bağlıdır. Bir Bobinin değeri Henry ile ifade edilir. Endüktans; Akım değişimine karşı koyma özelliğine denir. Endüktans birimi henridir. 1 Henri: Bir bobinde 1 saniyede 1 amperlik akım değişimi 1 voltluk zıt emk indüklüyorsa o bobinin endüktansı 1 Henridir. Henri büyük değer olduğundan askatları olan miliHenry (mH) ve mikrohenry (µH) değerleri kullanılır.
MiliHenry (mH) :1mH = 10[SUP]-3[/SUP] H veya 1H = 10[SUP]3[/SUP]mH
MikroHenry (µH) : 1µH = 10[SUP]-6[/SUP] H veya 1H = 10[SUP]6[/SUP] µH 'dir.





Şema Üzerinde Yazan Değer Gerçekte okuduğumuz Değer
22uH 22µH
3u3H 3,3µH
4u7H 4,7µH
56nH 56nH
3n9H 3,9nH
4n7H 4,7nH

Bobindeki Elektriksel Olaylar:
Bobin, elektrik akımındaki ani değişmelere karşı koyma özelliğine sahiptir. Bobinler elektrik enerjisini manyetik alan şeklinde depolarlar.
Bilindiği gibi bir iletkenden akım geçirildiğinde, iletken etrafında bir magnetik alan oluşur.
Bir bobinden AC akım geçirildiğinde, Şekil 1.29 'da görüldüğü gibi bobin sargılarını çevreleyen bir magnetik alan oluşur.
Akım büyüyüp küçülüşüne ve yön değiştirmesine bağlı olarak bobinden geçen kuvvet çizgileri çoğalıp azalır ve yön değiştirir.
Bobine bir DC gerilim uygulanırsa, magnetik alan meydana gelmeyip bobin devrede bir direnç özelliği gösterir. Bobin, DC’de çalışırken sadece omik direnç gösterir.
Endüktif Reaktans (X[SUB]L[/SUB]):
Bobinin, içinden geçen AC akıma karşı gösterdiği dirence endüktif reaktans denir.
Endüktif reaktans X[SUB]L[/SUB] ile gösterilir. Birimi "Ohm" dur.
Bobinin Kullanım Alanları:

Şok filtresi, empedans elemenı, kuplaj elemanı rezonans devrelerinde ayar elemanı, faz kaydırma elemanı olarak kullanılırlar.
Cep telefonlarında kullanılan bobinler, sıvı teması veya darbe neticesinde arızalanır. Bobinler farklı sebeplerden dolayı açık devre de olabilmektedir. Ayaklarından birisi kırılabilir, oksitlenerek gerekli bağlantıyı sağlayamaz. Çok küçük olduklarından, onarım esnasında zarar görürler ve arızaya sebep olurlar.
Bobinler, Cep telefonlarında kırılma ve açık devre şeklinde arızaya sebebiyet verirler..

RF katlarında kullanılan bobinler ve kondansatörler, mutlaka şemada yazan değerlerinde yerlerine takılmalıdır.


Not : Alıntıdır...
 
Üst