iPhone App Store nasıl kulanlınır (1 Viewer)

Byaras™

Kurucu Admin
Yönetici
Admin
WebMaster
Apple’ın, iPhone 2.x ile getirdiği en önemli yeniliklerden bir tanesi de kuşkusuz App Store uygulaması. App Store sayesinde, Apple tarafından onaylanmış ve Apple’ın geliştiricilere açtığı SDK’sı ile geliştirilmiş uygulamaları, cihazımıza yükleyebiliyoruz. App Store, iPhone 2.0 veya üstü (3.0) versiyondaki bir cihazda hazır geliyor. Uygulamayı çalıştırdığımızda karşımıza kontrolleri ekranın altında bulunan 5 sekmeli bir ekran geliyor.
“Featured” başlıklı ilk ekranda Apple’ın tavsiye ettiği uygulamaların listesi yer alıyor. “Featured” ekranı da kendi içinde “New” ve “What’s Hot” olmak üzere iki kısma ayrılıyor. “New” başlığı altında yeni uygulamalar, “What’s Hot” başlığı altında da çok beğenilen uygulamalar listeleniyor. Ayrıca listedeki her bir uygulamanın isminin hemen altında yıldızlar ve sayılar yer alıyor. Renkli yıldızların çok olması o uygulamanın çok beğenildiğini, “review” sayısının çokluğu da o uygulama hakkında çok fazla görüş bildirildiğini gösteriyor.

“Categories” ekranında ise uygulamalar konularına göre ayrılmış başlıklar altında listeleniyor. Her zaman olduğu gibi en fazla uygulama Oyun (Games) kategorisi altında bulunuyor. Bu ekranın da kullanımı oldukça kolay. Daha önce Installer kullananların hiç zorluk çekmeyeceklerini düşünüyorum.
“Top 25″ ekranında ise en çok indirilen uygulamalar listeleniyor. Bu ekran da “Top Paid” (Ücretli) ve “Top Free” (Ücretsiz) olmak üzere iki kısma ayrılmış durumda. Herhangi bir uygulamayı yüklemek istediğinizde önce listeden seçiyoruz. Ardından karşımıza uygulama ile ilgi bilgilerin ve bir ekran görüntüsünün bulunduğu bir ekran çıkıyor.

Uygulamayı kurmak istediğimizde sağ üst köşedeki “FREE” yazan tuşa tıklamak gerekiyor. Ücretli uygulamalarda ise aynı tuşta uygulamanın ücreti yazıyor. Bu tuşa bir kere tıkladığımızda, tuşun üzerindeki yazı INSTALL’a dönüşüyor ve bir daha tıkladığımızda kurulum başlıyor. Aslında tam olarak başlamıyor ve iTunes Store devreye giriyor ve bizden Apple ID’mizi ve şifremizi istiyor. Uygulama ister bedava olsun ister ücretli bu kontrol her zaman yapılıyor. Bir kere kullanıcı adımızı girdikten sonraki yüklemelerde sadece şifre soruyor.
İşte bu noktada iPhone 2.0′a terfi etmiş birçok kullanıcının kafası karışıyor. Bu yüzden bu konudaki bazı noktalara açıklık getirmek istiyorum. Öncelikle App Store’un sorduğu Apple ID’yi almak için orijinal (kırılmamış) iPhone sahibi olmak veya Apple’ın sözleşme yaptığı operatörlerin SIM kartını kullanıyor olmamız şart değil.
iTunes üzerinden herhangi bir şarkı, film veya uygulama satın almak istediğimiz anda karşınıza “Yeni bir Hesap Aç” (Create New Account) seçeneği zaten çıkıyor. Her isteyen de istediği mail adresini kullanarak Apple ID’si alabiliyor.
Bu yazıda iTunes üzerinden adım adım nasıl hesap açılır pek değinmeyeceğim. Fakat hesap açılırken aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekiyor.

  • Yeni hesap açarken ülke seçenekleri arasında Türkiye çıkıyor. Türkiye seçtiğinizde Apple ID’niz ülkenizle ilişkilendirildiği için App Store’dan bazı uygulamaları yüklemeye çalıştığınızda “Bu uygulama ülkenizin Store’unda yok bu yüzden yükleyemezsiniz” şeklinde uyarı çıkabiliyor. Bunun sebebi bazı uygulamaların sadece Amerika Store’undan yüklenecek şekilde ayarlanması. Fakat bu tip uygulama sayısı artık çok fazla değil.

  • Uygulamalar iPhone’daki App Store’dan direk indirilebildiği gib, istenirse bilgisayarımızdaki iTunes üzerinden de indirilip “Sync” yöntemi ile cihazımıza da transfer edilebiliyor.

  • Sadece ücretsiz uygulama indirmek istiyorsanız Kredi Kartı kullanmadan da Apple ID alabilirsiniz. Bunun için başlıklı yazımıza bir göz atmanız yeterli. Eğer paralı uygulama indirecekseniz o zaman almanız gerekecek.
Apple ID ve şifremizi girer girmez yükleme işlemi başlıyor fakat bu sırada App Store uygulaması kapanıyor ve SpringBoard’a dönüyor. SpringBoard’da iken uygulamanın kurulumu devam ediyor ve kurulumun hangi aşamada olduğunu uygulama ikonunun altındaki göstergeden anlıyoruz.

App Store ile kurduğumuz uygulamaları silme işlemi de çok kolay. Tek yapmamız gereken aynı Webclipse silme işleminde olduğu gibi silmek istediğimiz uygulamanın ikonu üzerinde parmağımızı bir süre basık tutmak ve çıkan çarpı işaretini kullanarak uygulamayı silmek. Silme işlemi için App Store’u başlatmaya bile gerek olmuyor. Son olarak App Store uygulamasında isimlerinde uygulamaları aratabileceğimiz bir “Search” ekranı ile uygulamaların güncellemelerinin listelendiği “Updates” ekranı bulunuyor.
 
Üst