Root Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? (1 Viewer)

looupss

Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Kayıtlı Kullanıcı


Root Nedir?
Linux işletim sistemini taban olarak alan Android işletim sisteminde doğal olarak terimler de linux sisteminden gelmektedir. Linux sistemlerde sistemde her türlü yetkiye sahip olan kullanıcı gruplarına Root denilmektedir. Bu üye grubunu windows sistemlerdeki Administrator grubuna benzetebiliriz. Bu üye grubu ile her türlü sistem dosyasını değiştirip, silebilir, üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Dolayısı ile de yeterli bilgisi olmayan kişiler bu şekilde sisteme de zarar verebilirler.

Peki Android sistemlerde root ne işe yarar?
Android sistemlerde linux sistemlerde olduğu gibi varsayılan olarak bu yetkiler kullanıcılara verilmemiştir. Tabi ki bu sistemi korumak ve zarar görmesini engellemek için alınmış bir önlemdir. Ancak gelişmiş ve deneyimli kullanıcılar için sistem üzerinde yapılacak değişiklikleri uygulama açısından gerekli olan bir yetkidir. Örneğin kullandığınız sistemde bulunan bir uygulamanın simgesinin değiştirilmesi, ek bazı yeni fonksiyonların sisteme entegre edilmesi, görünüm ve tema içerisinde köklü değişiklikler yapılması vb. gibi bazı gelişmiş kullanıcılara basit gelebilecek işleri yapmak için root yetkisi gereklidir.

Root Nasıl Yapılır?
Root yetkisi Linux sistemlerde basit şekilde alınmasına karşın Android sistemlerde birkaç yükleme yapmanız gereklidir. Bu işlemlerden sonra sorun çıkmadığı taktirde(cihazın açılmaması v.b.) hiçbir veriniz silinmez.

Telefonunuzu root etmenin birkaç farklı yöntemi vardır;
- Cihaza odin ile insecure kernel flaşlayıp SuperOneClick programı ile root yapmak
- Cihazınıza uygun olan bir custom kerneli(cf-root, siyah kernel vb.) odin ile flaşlamak
- Odin ile cwm recovery flaşlayarak buradan root içeren(hemen hemen hepsi root içerir) bir custom rom yüklemek
-
(her model ve sürümde çalışmayabilir)


Insecure Kernel İle Root İşlemi
1- Bunun için öncelikle telefonunuzda yüklü olan kernel versiyonunuzu öğrenmelisiniz. Uygulamalar>Ayarlar>Telefon Hakkında kısmına girerek burada Kernel Sürümü başlığı altında aşağıdaki resimde kırmızı ile çizdiğim bölümde yazan kernel sürüm kodunuzu aklınızın bir kenarına not edin.



2- Root işlemine başlayabilmemiz için elimizde iki kernel[stock(orjinal) kernel ve insecure kernel] dosyası ve iki program [Odin ve SuperOneClick] olması gerekiyor. Her iki kernel dosyası da bir önceki adımda öğrenmiş olduğumuz kernel sürüm numaramıza uygun olan dosyalar olmalıdır. Gerekli olan program ve dosyaları modelinize ait bölümün Android Geliştirme kısmındaki Gerekli Olabilecek Dosyalar konusundan edinebilirsiniz.

Önemli Not:
Eğer kullandığınız firmware kerneli ile aynı versiyonda secure, insecure yada cf-root dosyalarını bulamazsanız, insecure ve cf-root için bir önceki yada bir sonraki sürüme ait dosyayı da kullanabilirsiniz. secure kernel kullanmak zorunda değilsiniz. eğer secure kernel kullanacaksanız aynı olmak zorundadır.

3- Odin programını açıp indirmiş olduğunuz ve hali hazırda telefonunuzda yüklü olan kernel sürümünüz ile uyumlu insecure kernel dosyasını PDA kısmına seçin.

4- Telefonunuzun Ayarlar/Uygulamalar/Gelişim/USB Debugging kısmını aktif hale getirip download moduna alın ve usb ile bilgisayarınıza bağlayın.

5- Odin telefonunuzu aldıladıktan sonra Start butonuna basarak insecure kernel dosyasını cihaza flaşlayın. İşlem bittiğinde telefonunuz kapanıp açılacak ve açılırken alt kısımda sarı ünlem işareti belirecek. Korkmayın bu normal birşey.

6- Telefon normal şekilde açıldıktan sonra bilgisayarınızdan SuperOneClick programını çalıştırın(win7 kullanıcıları sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırsınlar). Program üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan sadece Root butonuna basın ve işlemin bitmesini bekleyin. Telefon kapanıp açılacaktır.

7- Kontrol için menüye girerek SuperUser uygulaması var mı diye kontrol edin. Eğer yoksa hiçbirşey yapmadan SuperOneClick üzerinden tekrar root butonuna basın. Menüye SuperUser uygulaması geldiyse cihazınız artık rootlanmıştır.

8- İsterseniz cihazınızı bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak açılışta sarı ünlem işareti çıkmaya devam edecektir. Sarı ünlem işareti cihazda güvensiz bir kernel yüklü olduğunu belirtir ama çıkmasının yada bu şekilde kullanılmasının hiçbir zararı yoktur. Bu şekilde kalsın derseniz bundan sonraki adımları uygulamayabilirsiniz.

9- Sarı ünlemi açılıştan kaldırmak için tekrardan stock yani orjinal kerneli yüklemeniz gerekli. Bunu yüklediğinizde root yetkisi gitmez sadece sarı ünlemi kaldırmaya yönelik bir işlemdir.

10- Telefonunuzun Ayarlar/Uygulamalar/Gelişim/USB Debugging kısmını aktif hale getirip download moduna alın ve usb ile bilgisayarınıza bağlayın.

11- PDA kısmına bu sefer indirmiş olduğunuz ve ilk orjinal kerneliniz ile aynı koda sahip olmak zorunda olan stock kernel dosyanızı seçip Start butonuna basın. Yükleme bitince cihazınız açılacak ve artık sarı ünlem çıkmayacaktır.

12- Artık cihazınızı tam anlamı ile rootlanmış halde kullanabilirsiniz. Tavsiye olarak Marketten Root Explorer'ı aratıp ücretsiz olarak yükleyin. Böylece tüm dosyalar üzerinden her türlü işlemi yapabilirsiniz. Bazı modifikasyonlar için bazı sistem dosyalarına yazma/değiştirme izinleri vermeniz gerekirse bu uygulama ile yapmanız gerekecek.

Root Nasıl Kaldırılır?
Root kaldırmanın en basit yolu tekrardan telefonunuza firmware yüklemektir. Herhangi bir versiyon firmware yüklediğiniz taktirde root kaldırılmış olacaktır. Diğer bir yöntem ise yukarıda ismi geçen SuperOneClick programından normal root yapıyormuş gibi cihazı bağlayıp sadece Unroot butonuna basmaktır.
 
Üst