SATA 3Gb/s ve 6Gb/s Kabloları Arasındaki Performans Farkı (1 Viewer)

turkcellgsm

Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Kayıtlı Kullanıcı


SATA 3Gb/s ve SATA 6Gb/s kabloları arasında gerçekten performansa etki edecek bir fark bulunuyor mu? Bu soru, her zaman dahili depolama birimi kullanıcılarının aklını karıştırdı. Nihayetinde galip tarafın kim olduğunu öğrenebileceğiz.

SATA 6Gb/s destekli ürünlerin tamamı piyasaya çıktığından beri çoğu kullanıcının aklını kurcalayan soru şuydu: ”Sata III ile berabar, Sata III destekli bir kabloya da ihtiyacımız var mı?” Bir kısım bu soruya ”Evet” cevabını verirken, diğer tarafta ”Hayır” demeyi ihmal etmedi. Tartışmalar şiddetlenince, Serial ATA International Organization bu konu hakkında resmi bir yazı yayımlayarak, böyle bir ayrıma gerek olmadığını, mevcut 3Gb/s kablolarla da mevcut donanımdan tam randıman alınabileceğini açıklamıştı.

Bir süre boyunca bu cevap kullanıcılar için yeterli olsa da, SATA 6Gb/s teknolojisi iyiden iyiye gelişim gösterip, SSD’lerle beraber sınırlarını zorlamaya başlayınca kablo sorunsalıyla ilgili sorular tekrar kendini göstermeye başladı. Zamanında kablolar üzerinde yapılmış olan testlerde her ne kadar fiziksel ve sunulan performans açısından Sata 3Gb/s ve Sata 6Gb/s kabloları bir farklılık göstermese de, bugünün değişen şartları aynı testleri tekrar yapmamız gerektiğinin ampüllerini yaktı.

Geçmişin sayfalarının üzerinden soft bir şekilde tekrar geçtikten sonra, artık ”Hangi kablo daha avantajlı?” sorusunun cevabını vermenin zamanı geldi. Kabloların test edileceği sistemde Intel’in Z77 yonga setinin yanı sıra iki adet Asus, iki adet Intel olmak üzere dört birbirinden farklı Sata kablosu kullanılacak. Dahili depolama birimi olarak da üst seviye Intel SSD’lerin kullanılacağını belirtelim. Artık yavaş yavaş detaylara inebiliriz.
Test Kabloları

Daha önceki makalede kullanılan Sata test kablolarının çoğu artık üretilmediğinden, bunlar yerine siz kullanıcıların da erişebileceği modern donanımların yanında size verilen Sata kablolarını testimizde kullanacağız. Bu kabloların bir çoğu üzerinde Sata 3Gb/s ya da Sata 6Gb/s ibaresi taşımıyor. Fakat ufak bir araştırmayla seri numaraları aracılığı ile kabloların Sata II veya Sata III standartlarından hangisine ait olduğunu öğrenebildik.
Asus SATA 6Gb/s P/N: 14G000130223
Asus SATA 3Gb/s P/N: 14G00012707H Intel SATA 3Gb/s P/N: E156437 Intel SATA 3Gb/s P/N: E92245-001













Asus SATA 6Gb/s Asus SATA 3Gb/s Intel SATA 3Gb/s Intel SATA 3Gb/s












Asus Sata kabloları, neredeyse tüm Asus anakartlarda olduğu gibi 3Gb/s ve 6Gb/s hız desteğiyle beraber geliyor. Fakat Intel’in SSD’leriyle beraber gelen Sata kablolarının jenerasyonu belirtilmediği için ufak bir araştırma yapmak gerekiyor. E156437 seri numarasını taşıyan siyah Intel’in Sata kablosu Intel’in 320 serisine ait SSD’leriyle beraber gelirken, E92245-001 seri numarasına sahip kırmızı Intel’e ait Sata kablosu bize Intel’in 520 serisi SSD’leriyle geliyor ve bu oldukça ilgi çekici bir durum. Zira her iki kablo da 3Gb/s hızında veri aktarımı yapabilirken, Intel’in 520 serisi SSD’leri Sata 6Gb/s üzerinden değerlendiriliyor. Buradan şu sonucu rahatlıkla çıkarabiliriz ki Intel, Sata kablolarının hangi revizyona göre değerlendirilip değerlendirilmediğini önemsemiyor.

Ancak, en son yaptığımız Sata kablosu testinde incelediğimiz kablolarla, bugün incelediğimiz kablolar arasında bazı değişiklikler var. Öncelikle, şuanki testimizde incelediğimiz Sata kablolarında dört adet tel bulunurken, daha eski testlerde kullandığımız kablolar bünyesinde üç adet tel bulunduruyordu. Diğer bir farklılıksa, siyah Intel Sata kablosunun telleri diğerlerine kıyasla biraz daha ince bir yapıya sahip. Bizim ölçümlerimiz diğer kabloların içindeki tellerin çaplarının .4mm olduğunu gösterirken, bahsi geçen siyah Intel kablonun tellerinin .25mm çapa sahip olduğunu gösteriyor. Elbette Sata kablosunun içerisinde bulunan koruma amaçlı yerleştirilmiş tellerden bahsetmiyoruz. Ölçtüğümüz teller, bizzat veri iletişimini sağlayanlardan. Makalemizin devamında bu ufak farklılıkların performansa etki edip etmeyeceğini hep beraber göreceğiz.
Test Bilgisayarı

Tüm kabloların performanslarını karşılaştırabilmek adına, test sistemimizde kullandığımız SSD’yi ikinci depolama birimi olarak bağlayıp, her bir kablo için yazılımını kullandık. Ayrıca testimizde sıkıştırılabilir (Hepsi 0x00) ve sıkıştırılamaz verileri de kullanacağız. Test sistemimizde iki tür veri kullanmamızın nedeniyse, daha önceki makalelerimizde yaptığımız testlerde sıkıştırılabilir ve sıkıştırılamaz verilerin iletimi sırasında gerçekten büyük farklar tespit ettik. Bu nedenden ötürü, testimizde kullanacağımız veri türünü iki sınıfa konumlandırmayı gerekli gördük.

Test bilgisayarımızın özellikleri şu şekilde:

Test Donanımları Anakart: CPU: Intel Core i7 3770K 3.5GHz CPU Soğutucu : RAM: 2x Kingston DDR3-1600 4GB Ekran Kartı: Intel HD 4000 SSD: Kasa: Test Amaçlı Uzay Kasa



Intel’in 520 serisi 480GB SSD’si, 550Mb/s okuma ve 520Mb/s yazma hızıyla şuanda piyasayadaki en hızlı SSD’ler arasında bulunuyor. Intel 520’nin değerleri apaçık Sata 3Gb/s’in limitlerinin üzerinde. Zira Sata 3Gb/s, saniyede 300Mb veri aktarımını olanaklı kılıyor. Bu da demek oluyor ki, eğğer Sata 3Gb/s kablosunun limitleri eğer gerçekten varsa, testimizde bunu rahatlıkla görebileceğiz. Ayrıca kullanacağımız depolama birimini en iyi performansı alabilmek adına güvenli bir şekilde silerek teste başlıyoruz.
Performans Sonucu



Testimize sıkıştırılabilir verilerle başladık. Görüldüğü üzere neredeyse kablolar arasında hiçbir fark bulunmamakta. Aradaki ufak oynamalar ise dahili sürücü ile anakart arasındaki sinyal dalgalanmalarından kaynaklanıyor.



Sıkıştırılamaz verilerde ise gördüğümüz sonuç bir önceki testimizde aldığımız sonuçlarla aynı. Hatta daha ince veri iletim telleri kalınlığına sahip Intel kablomuzun boyutlarının performansta bir etki bırakmadığını açıkça görebiliyoruz.
Sonuç

Bugün ulaşılabilecek en yüksek donanımlara sahip bilgisayarımızda yaptığımız testlerden sonra, Sata 3Gb/s ile Sata 6Gb/s arasında hiçbir fark olmadığını bir kere daha görmüş olduk. Üzerinde Sata 3Gb/s (Ki bu saniyede 300MB eder.) yazılı kablolarla dahi rahatlıkla 500Mb/s veri dolaşımı görebildik. Böylelikle Sata kablolarının Sata 3Gb/s ve 6Gb/s olarak ayrılmasının sadece bir pazarlama tekniğinden ibaret olduğunu hep beraber görmüş olduk.

Elbette piyasadaki tüm kablolar birbirleriyle ucu ucuna eş performanslar vermiyorlar. Fakat buradan çıkartılacak sonuç şu, Sata kablosunun kalitesini üzerinde yazan Sata 3Gb/s ya da Sata 6Gb/s revizyonlarını baz alarak belirlemek yanlış bir tutum. Her ne kadar ince olursa olsun, kaliteli materyal, doğru kablo ebatları ve bağlantılar yapıldığı sürece bir Sata kablosu ile başka bir Sata kablosu arasında bir fark olmasının ihtimali yok. Bazı kullanıcıların dahili depolama birimiyle yaşadıkları iletişim sorunları da yok değil. Fakat yukarıda da belirttiğimiz üzere, doğru materyaller kullanıldığı sürece kablo gene aynı kablodur. Ancak ucuz materyallerle üretilen kalitesiz Sata kabloları, elbetteki performansınızı etkileyip iletişim sorunlarına yol açabilir.
 
Üst