Haber Dünyanın En Hızlı Yapay Zeka Süper Bilgisayarı Perlmutter Çalıştırıldı (1 Viewer)

Perlmutter, 180 peraflop standart performans ve 4 exaflop yapay zeka performansı sunabiliyor.​

Ulusal Enerji Araştırma Bilimsel Hesaplama Merkezi (NERSC) Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı (Berkeley Lab) derin öğrenme ve simülasyon hesaplama yeteneklerini birleştirecek yeni süper bilgisayarını . Perlmutter sistemi, 180 peraflop standart performans ve 4 exaflop yapay zeka performansı sağlamak için AMD‘nin sınıfının en iyisi 64 çekirdekli EPYC 7763 işlemcilerini ve hesaplama GPU’larını kullanacak.

Perlmutter, yapay zeka uygulamalarında kullanılan 16 bit ve 32 bit karışık hassasiyetli matematik ile iş yüklerini işlemede gezegendeki en hızlı sistem olarak nitelendiriliyor. Ek olarak, bu yılın ilerleyen günlerinde ikinci bir aşama ile Perlmutter’a daha da fazla yapay zeka süper hesaplama gücü katılacak.

Perlmutter, NERSC’nin yaklaşık 7.000 desteklenen araştırmacısına, yapay zeka destekli bilimsel projeler için dört exaflop karma hassasiyetli hesaplama performansına erişim sağlayacak. DESI haritalama projesine ek olarak araştırmacılar, yeşil enerji kaynaklarını keşfetmek için atom altı etkileşimleri araştırmaya yardımcı olacak iklim bilimi gibi alanlarda çalışmak için süper bilgisayarla zaman geçiriyor.

NVIDIA Kıdemli Ürün Pazarlama Müdürü Dion Harris, bir projede süper bilgisayarın bugüne kadar görünen evrenin en büyük 3 boyutlu haritasını oluşturmaya yardımcı olacağını ifade ediyor. Ayrıca araştırmacıların düzinelerce pozlamayı yakalamak için Perlmutter’in GPU’larının hızına ihtiyaç duyduğunu ve bir yıllık veriyi yayına hazırlamanın önceki sistemlerde haftalar veya aylar alabileceğini söylüyor. Perlmutter ise bu görevi birkaç gün gibi kısa bir sürede tamamlamaya yardımcı olabilecek.​
 
Konu Kaynağı
Technopat
Üst