Haber Instagram Hesap Doğrulama Nasıl Yapılır? (1 Viewer)

Instagram hesap doğrulama için takip etmeniz gereken adımlar.​

Instagram’da hesabınızı nasıl doğrulatacağınızı öğrenmek istiyorsanız doğru yere geldiniz. Bu kılavuzda size Instagram doğrulaması için nasıl başvuru yapacağınızı anlatacağız (bu işin kolay kısmı) ve doğulanmış bir hesaba sahip olmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz (bu da zor kısmı).

İşin kolay kısmı ile başlayalım.

Instagram hesap doğrulama ne anlama geliyor?​

Instagram hesap doğrulaması, hesabınızın Instagram tarafından resmî olarak onaylandığı anlamına geliyor. İnternet fenomenleri ve ticari markaların sahip olduğu bu rozet ile birlikte tüketiciye güven aşılanıyor. Yine aynı zamanda marka veya kişinin gerçek hesabı olduğunu da kanıtlanıyor.

Muhtemelen etrafta pek çok doğrulama rozeti görmüşsünüzdür. Twitter, Facebook ve evet, Tinder’da olduğu gibi küçük mavi onay işaretleri, platformun söz konusu hesabın güvenilir olduğunu veya en azından söyledikleri kişi olduklarını doğruladığını belirtmek için kullanılıyor.

Bu rozetler, gerçek hesapları öne çıkarmak için tasarlanıyor, böylece Instagram kullanıcıları doğru kişiyi veya markayı takip ettiklerinden emin olabiliyorlar. Arama sonuçlarında ve profillerde fark edilmeleri de daha kolay oluyor.

Doğrulama rozetlerinin neden aynı zamanda imrenilen bir durum sembolü olduğunu anlamak kolay. Nadirler ve münhasırlık belirli bir miktarda prestij kazandırıyor – bu daha iyi etkileşim anlamına gelebilir veya gelmeyebilir.

Bununla birlikte, Instagram’ın doğrulanmış hesaplara (tıpkı iş hesapları gibi) ek bir ayrıcalık sunmadığını ifade edebiliriz. Başka bir deyişle; doğrulanmış hesapların ortalama olarak daha yüksek etkileşim kazanması, kitlelerinde yankı uyandıran güzel içerikler yayınlıyor olmalarıdır.

Hangi hesaplar Instagram hesap doğrulama işlemine uygun?​

Başvuru bütün kullanıcılar için açık olsa bile platformun bu konuda titiz bir şekilde seçim yaptığını belirtebiliriz. Zira, TikTok’ta olduğu gibi farklı platformlarda olan takipçi baremleri ve doğrulandı rozetleri Instagram’ın sisteminde işe yaramıyor. Yani özetle; TikTok veya Twitter’da doğrulandı rozetli hesabınızın olması başvurunuzun onaylanacağı anlamına gelmemekte. (Facebook’ta doğrulandı rozetli sayfanız varsa ilgili sayfanıza Instagram profilinizin bağlantısını vermek süreci değiştirebiliyor.)

Ek olarak Instagram’ın söylediğine göre; tanınmış kişiler, fenomenler ve ticari markalara doğrulandı rozeti veriliyor. Buna ek olarak aşağıdaki sıralanmış maddelerde verilmesine uygun aday hesap özellikleri belirtilmiştir.

Öncelikle, ağın ‘na uymanız gerekir. Üstelik, hesabınız aşağıdaki kriterlerin her birini karşılamalıdır:
  1. Hesabınız gerçek kişi (siz), ticari bir marka veya işletmeye ait olmalıdır. Hayran hesapları Instagram hesap doğrulama için onay alamaz.​
  2. Sadece bir gerçek kişi ya da işletme hesabı için doğrulandı rozeti edinebilirsiniz. Dile özgü hesaplar bu durumdan muaftır.​
  3. Başvuru esnasında hesabınızın herkese açık olmak zorundadır.
    • Normal şartlarda hesabınızı gizliye almanız mavi rozetin geri alınmasına sebep olabilir. Fakat bu tarz profillerin akıbetini net olarak bilemediğimiz için size açık tutmanızı öneriyoruz.
  4. Profilinizde biyografik bilginiz, bir adet gönderi ve profil fotoğrafınızın eksiksiz olması gerekiyor. Profil fotoğrafı ve gönderide sizi veya markanızı gösterir bir fotoğraf olması şart.​
  5. Kullanıcı adlarının aranır ve karmaşık olmaması da bu konuda size kolaylık sağlayabilir.​
Bu kriterleri karşıladığınızdan nispeten eminseniz veya sadece şansınızı denemek istiyorsanız, devam edip Instagram hesabınızı doğrulamanın zamanı geldi demektir.

Instagram hesap doğrulama başvurusu nasıl yapılır?​

Instagram’da doğrulanmak aslında oldukça basit bir işlem:​
  1. Mobil uygulamayı açtıktan sonra profil sayfanıza erişin.​
  2. Ardından sağ üstteki üç çizgiye tıkladığınızda ayarlar ekranına erişmeniz gerekiyor.​
  3. Akabinde Hesapile devam edin.
    • Eğer gizli profil kullanıyorsanız ilk etapta Gizlilik adımına ulaşarak Gizli Hesap özelliğinizi pasif hâle getirin.
  4. Bir sonraki kısma geçebilmek için menü altındaki seçeneklerden Doğrulama İsteyazısıyla ilerleyin.
    • Önemli not: Burada anlatılan süreç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı/vergi mükellefi kişiler için anlatılmaktadır. Bundan sonraki süreçte yasal adınız (Kimliğinizde yazan tam ad ve soy ad bilgileriniz), Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya ehliyetinizin aslının fotoğrafı (sadece ön yüz); marka veya işletmeye ait başvuru yapılacaksa da vergi levhasının aslı gerekmektedir. e-levha olarak ücretsiz alabilirsiniz.
    • Sorgulama sırasında şirket sahibinin (şahıs, limited veya anonim) T.C. Kimlik Numarası ile Vergi Kimlik Numarası, mükellef olduğu vergi dairesi ve ili seçilerek Sorgula denilerek e-levhanıza hemen ulaşabilirsiniz. Ek olarak aşağıdaki görselde yer alan ekrandan gerekli bilgileri görebilirsiniz.
  5. Burada isteğinizi gönderirken doldurmanız gereken önemli bilgiler yer alıyor, sırasıyla;
    • Yasal adınız ve soy adınız -kimliğinizde yazdığı hâliyle ve Türkçe karakterle.​
    • Tanındığınız adınız (Kitlenizin sizi bildiği isminiz. Örnek: Technopat)​
    • Eğer ki işletme hesabı için başvuru yapılacaksa şirket yetkilisinin adı ve soy adına ek olarak tanıdığınız ad kısmına işletme / marka adını yazmanız gerekecektir.​
    • Yüklenecek belge; başvuru durumuna göre kimlik/ehliyet veya vergi levhasının aslı.
  6. Ardından Gönder diyerek ön başvurunuzu başarıyla iletmiş olursunuz.​
Üç basit adımda yaptığınız başvurunuz, incelenmek üzere ekibe iletilecektir. Eğer başvurunuz onaylanırsa bildirimler kutunuzda şöyle bir bildirim göreceksiniz:

“Hesabınız doğrulandı. Artık kullanıcı adınızın yanında mavi doğrulandı rozeti göreceksiniz. Doğrulandı rozetinizi korumak için hesabınızın herkese açık olarak kalması, bir profil fotoğrafınızın olması ve en az bir adet gönderinizin sürekli olarak kalması gerekmektedir. Ayrıca hesabınızı daha güvenli hâle getirmek için iki aşamalı doğrulamayı aktif edebilirsiniz.”

Başvurunuzun kabul edilmemesi durumunda:

“Gereksinimleri karşılamadığı için hesabınızı doğrulayamadık. 30 gün sonra yeniden talep gönderebilirsiniz.”

Doğrulandı rozeti satın almayı denemeyin!​

Asla ve asla ücret karşılığında rozet teklif eden kişilere itibar etmeyin. Hele hele Instagram’da çalışıyorum, yardımcı olabilirim gibi söylemlere kesinlikle kanmayın. Eğer ki bu yöntemi denediyseniz paranızı çöpe atmışsınız demektir. Çünkü Facebook (yani Instagram’ın sahibi), böyle bir uygulama sunmamaktadır. Eğer böyle bir şey olsaydı herkes para vererek saniyeler içinde mavi tik alabilirdi.

Bunun haricinde eğer ki sosyal medya fenomeni ve büyük ölçekli bir markaya sahipseniz, başvuru yöntemine ek olarak bu işleri yürüten resmî ajanslara müracaat edebilirsiniz. Aşağıdaki gibi profillere kesinlikle kulak asmayın.


Instagram hesap doğrulama için ipuçları​

Bütün kullanıcılar başvuru yapabilir fakat temel faktör hesabınızın aktifliği, takipçi sayısı ve marka bilinirliği gibi sıralanabilir. Başka bir deyişle sabır ve emek işi diyebiliriz. Her ne kadar resmî bir bilgi yer almasa da, genel olarak profilleri incelediğinizde 500 bin civarı olduklarında mavi tike eriştiklerini görebilirsiniz. (Kişisel başvurular)

Basite kaçarak Instagram takipçilerinizi satın almaya çalışmayın. (Ayrıca, Topluluk Kurallarını ihlal etmek ve ardından Instagram’dan hesabınızı incelemesini istemek, hesabınızı kapatmanın çok etkili bir yoludur.) Bu tarz eylemlerden uzak durulması gerektiğini tekrarlamış olalım. Hem paranız boşa gidecek, hem de hesabınızın banlanma olasılığı artacaktır.

Takipçi sayınızı artırın​

Hesabınızın hiçbir üçüncü parti uygulama ya da kişilerce ellenmeden ham olarak takipçi kazanma süreci her ne kadar uzun sürse de, sonucunda mutlu ayrılma olasılığınız yüksektir. Çeşitli kurallara uyarak paylaşımlarınıza ara vermeden düzenli ve titizlikle yaparsanız, zamanla takipçi sayınızın arttığını göreceksiniz. Bu 100 bin de olabilir, 1 milyon da. Hesabınızın içeriği, adı ve paylaşımları bu durumu değiştirecek temel faktörlerdir.

Biyografinizdeki çapraz platform bağlantılarını silin​

Söylentilere göre Instagram’ın hesap doğrulama işlemini onaylaması için diğer sosyal medya platform bağlantılarının (örnek: YouTube veya Snapchat) yer almaması gerektiğini talep ediyor. Öte yandan Facebook sayfanıza doğrulandı rozeti varsa Instagram hesabınızı sayfanızla ilişkilendirmeniz şansınızı artıracaktır. Buna ek olarak Instagram’ın resmî sitesinde yer alan başlıklı soru – cevap kısmında şu bilgi yer almaktadır:

“Instagram’da yalnızca bazı tanınmış kişiler, ünlüler ve markalar doğrulanmış rozetlere sahiptir. Doğrulanmış rozetlere sahip tüm Facebook Sayfalarının Instagram hesaplarında doğrulanmış rozetler yoktur. Şu anda, yalnızca kimliğe bürünme olasılığı yüksek olan Instagram hesapları doğrulanmış rozetlere sahiptir.

Instagram’da doğrulanmış bir rozetiniz yoksa, insanların gerçek olduğunuzu bilmelerine yardımcı olmak için resmi Facebook sayfanızdan Instagram profilinize bağlantı verebilirsiniz.”

Aranabilir olun​

Sosyal medya tamamen tesadüfi, organik keşifle ilgilidir (zaten sayfası bunun içindir. Onu büyütmek, katılımınız ve takipçi sayınız üzerinde gerçek bir etkiye sahip olabilir).

Ancak Instagram, doğrulama söz konusu olduğunda, insanların adınızı arama çubuğuna yazacak kadar önemseyip önemsemediğini bilmek istiyor.

İsminizi haber sitelerinde geçirin​

Popüler haber sitelerinde, yerel basında vb. şekilde 5-10 arası sitede haber olmanız bu sürece katkı sağlayacaktır. Örneğin (tavsiye değildir) “Ahmet B. kimdir? , Ahmet B. nereli, kaç yaşında?” gibi başlıklı haberlerin yüksek ziyaretçi alması yani özetle Google’da indeks almanız Instagram’ın tanınır birisi/marka olduğunuzu görmesi anlamına gelebilir.

Bütçeniz varsa, Facebook’un Medya İş Ortağı Destek araçlarına erişimi olan saygın bir dijital ajans ile anlaşabilirsiniz. Yayıncınız veya temsilciniz, kullanıcı adlarını talep etmek, hesapları birleştirmek ve yalnızca endüstri portalları aracılığıyla hesapların doğrulanmasını sağlamak için istekler gönderebilir. Doğrulama garantili mi? Tabii ki değil. Ancak, Medya Ortağı Destek paneli aracılığıyla bir endüstri profesyonelinden gelen bir talep daha fazla ağırlık taşır ve sizi kalabalıktan ayırır.

Dürüst olmalısınız​

Doğrulama başvurunuzda, her şeyden önce dürüst olmanız gerekir.

Gerçek isminizi kullanın ve uygun bir kategori seçin. Kesinlikle herhangi bir devlet belgesini tahrif (değiştirmeyin) etmeyin.

Gerçeği uygulamamakta diretir ve başvuru göndermeye devam ederseniz, Instagram sadece talebinizi reddetmekle kalmayacağını,

Profilinizi ve biyografinizi düzgün bir şekilde doldurun​

Instagram biyografinizi optimize etmek, sizi kontrol etmeye geldiklerinde doğrulama ekibini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda yeni takipçiler ve dönüşümler şeklinde devam eden bir fırsatta sağlayabilir. (Biyografik bilgi, profil fotoğrafı ve haricî bir bağlantı)

İlk seferinde cevap ret gelirse tekrar deneyin​

Başvurunuz kabul edilmezse 30 gün sonra tekrar bir başvuru hakkınız olacaktır. Bu süreçte hesabınızın içeriğini iyice geliştirmek, yeni fikirler bulmak veya takipçi/profil ziyaretini artırmak, onay alma konusunda size yardımcı olabilir.

Doğrulanmak sadece bir başlangıç​

Kurallar, Instagram doğrulama rozetinizi korumak için mutlak bir minimum aktivite gerektirir: Bir profil resmi ve bir gönderi. Bundan daha azını yapmanızı önermiyoruz. Çok daha fazlasını yapmanız sizin lehinize olacaktır.

Yeni mavi rozetinizden en iyi şekilde yararlanın, Instagram stratejinizi belirleyin ve kitleniz için ilgi çekici içerikler yayınlayın. Markalar tek başına onay işaretiyle reklam vermeye pek sıcak bakmayacaklardır.

Doğrulanan hesabın rozetini saklama​

Instagram hesap doğrulama aşamasını başarıyla geçtikten sonra geldik bir o kadar önemli olan zor kısma, rozeti saklama. Evet, mavi rozeti aldınız ancak bunu saklamak için bazı kurallara yine rivayet etmeniz beklenecek.
  • Herkese açık profile sahip olmanız gerekiyor.​
  • Instagram’ın ve ‘na uymayan tüm hesaplar devre dışı bırakılır veya silinir, bu da büyük bir sorumluluk getirir. Doğrulanmış hesaplar; topluluğun etik, özgün ve saygın üyeleri olma konusunda (yani kuralları çiğneme konusunda) ek bir ayrıcalık getirmeyecektir.​
 
Konu Kaynağı
Technopat
Üst