Modifiye Araba Nedir? (1 Viewer)

By_ibrahim

Xiaomi Sever
Kıdemli Üye
Deneyimli Üye


Modifiye Araba Nedir?

Modifiye Araba Nedir?


Modifiye, arabanın orijinal yani fabrika çıkışı dış görünüşünde ya da teknik özelliklerinde kullanıcılarının kendi zevklerine göre yaptıkları değişikliklere verilen isimdir. Modifiye araba da bu değişiklikler sonucunda ortaya çıkan arabalara denir. Artık ruhsatta yazan modelden uzaklaşmış olan modifiye arabalar, genellikle rengarenk, filmli camlara sahip, egzozundan güçlü ve dikkat çekici sesler çıkaran bir imaja sahiptir. Elbette çok daha sade görünümlü modifiye otomobiller de yapmak mümkün. Yurt dışında modifiye araçla ilgilenenlerin çoğunlukla ilk hedefi, arabanın gücünü arttırmaktır. Ülkemizde ise aracın performansını arttırmak adına modifikasyon uygulanmasının yanı sıra modifiye etmenin amaçlarından biri de daha estetik bir görünüm yakalamaktır.

“Modifiye nasıl yapılır?” diye merak edenler için konuyu biraz daha açıyoruz. Modifiye, can güvenliği ve sürüş güvenliği konusunu ön planda tutarak yapılmalı. Aracın performansı üzerinde yapılan değişiklikler, kesinlikle bu iki etmene göre düzenlenmeli. Ayrıca “modifiye yapmak suç mu?” sorusunun cevabını merak edenler, Araç Modifiye Etmede Sınırlarınız Neler? yazımıza göz atmalı. Modifiye araba yapmadan önce tüm ayrıntıları öğrenmek, sonradan sorun yaşamamak için çok işe yarar.


Modifiye Nedir?

Modifikasyon kelimesinin bir nevi yanlış kullanımı olan modifiye, yabancı kökenli bir kelime. Modifiye, bir şeyi değiştirmek ve geliştirmek anlamına geliyor.

Modifiye kelimesi, daha çok otomobil tutkunları tarafından kullanılıyor. Mofiyeli Tofaş, Modifiyeli Honda, Modifiyeli BMW, Modifiyeli Şahin… Liste uzayıp gidiyor. Satılık ikinci el modifiyeli arabalar da kendi piyasasını oluşturmuş durumda. Türkiye’de modifiyeli arabalar konusuna geçmeden önce aydınlatılması gereken bir kavram karmaşası var. “Modifiyeli araba” demek, esasında yanlış bir kullanım. Modifiye zaten değiştirilmiş ve geliştirilmiş anlamına geldiği için “modifiye araba” olarak kullanılması gerekiyor; modifiyeli araba değil.


Tuning Nedir?

tunning-nedir-modifiye


Modifiye ile gelen bir terim daha var: Tuning. Yine yabancı dilden otomotiv literatürüne geçmiş bir kelime. Tuning; ayarlamak, akort etmek anlamına geliyor. Otomotiv sektöründe ise tuning, motoru modifiye etme anlamında kullanılıyor.


Chip Tuning Nedir ve Ne İşe Yarar?

chip-tunning-ne-demek


Chip tuning, bir tür motor modifikasyonudur. “Chip tuning nedir ve nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız söyleyelim: Buradaki amaç, tork gücünde artış oluşturmaktır. Chip tuning uygulaması, enjeksiyon sistemli benzinli araçların ve elektronik turbo dizel motorlarda yakıt tüketiminden taviz vererek %10-15 oranında tork ve beygir gücü artışı sağlar.

Bir araca sahipseniz ve motorunuzu modifiye etmeyi düşünüyorsanız aklınıza şu soru gelebilir: Otomobil üreticileri neden maksimum tork ve beygir gücüne ulaşmıyor? Bu noktada, üreticilerin motor gücü kadar yakıt tüketimi konusuna da öncelik verdiğini bilmeniz gerekiyor. O nedenle yakıt tüketimini minimumda tutmak için tork ve beygir gücü konusundan taviz verirler.


Modifiye Yapmanın Keyfi Bir Başka!

modifiye-yapmak-nasil-oluyor



Araba modifiye etmek, güçlü bir otomobil tutkusu ve özel bir yaratıcılık gerektirir. Sizin hayal ettiğiniz şekle dönüşen, size özel tasarıma sahip bir arabanın varlığı heyecan verici olabilir. Günümüzde tüm dünyada, modifiye çılgınlığı artık öyle bir noktaya geldi ki yana açılan bagaj kapısı, ters yöne açılıp kendi etrafında 180 derece dönebilen araba kapıları bile yapılabiliyor. Hatta bazı araştırmacılara göre otomobil markalarının tasarımcıları, modifiye arabalardan ilham alıyor. Tabii araç modifiyesi, yol tutuşunu arttırmak için de yapılabiliyor. Aracı yere yakınlaştıran teknikler ve performans lastiklerle sağlanan bu durum, otomobilin yolda daha az yükseklik mesafesiyle sürülebilmesine olanak sağlıyor.

Araç modifiyesi, kullanım amacına göre birçok çeşide ayrılıyor. Peki, modifiye araçlar ikinci el piyasasında nasıl bir karşılık buluyor?


Satılık Modifiye Arabaların Fiyatları Nasıl?

modifiye-araclarin-fiyatlari




Kullanıcılar, genellikle sahip oldukları bir arabayı kendi zevklerine göre modifiye etmeyi tercih ederler. Ancak bazen hazır yapılmış bir modifiye tasarımı beğenip almak isteyenler de olabilir. Burada söz konusu otomobilin modifiye halinin, aynı modelinin orijinalinden biraz daha pahalı olacağını bilmek gerekir. Araç çalışma prensibi, fren sistemi geliştirmeleri veya araçların motor sistemini modifiye etmek gibi işlemler için hem emek hem de para harcanıyor. Bu durum, modifiye araç fiyatlarına da yansıyor.


Modifiye Otomobillerin Heyecan Veren Dünyası

degisik-tasarimli-modifiye-araclar



Modifiye kelimesi ve modifiye arabalar o kadar hayatımıza girdi ki oyunları ve filmleri bile yapıldı. En ünlü modifiye araba oyunlarından biri, Need For Speed’dir. Tabii Hızlı ve Öfkeli film serisinin de modifiye araba dünyasında özel bir yeri vardır. 8 filmi çekilen Hızlı ve Öfkeli’de modifiye araba yarışlarının en heyecan verici anları yaşanıyor.


Türkiye’de Modifiye

turkiyede-modifiye-edilen-tofas


Modifiye işlemini aracın performans artışı olarak tasarlayan otomobil tutkunları, Türkiye’de en çok Tofaş modellerini tercih ediyor. Ancak son birkaç yılda marka ve model çeşitliliğinin arttığını söyleyebiliriz. Tabii modifiye otomobillere olan ilgi de artıyor. Modifiye tutkunu insanların en bilinen sözü ise onların bu işe olan aşklarını fazlasıyla anlatıyor: Modifiye bir hayat tarzıdır.​


Modifiye Araba Parçaları

modifiye-araba-parcalari




Bir arabada aklınıza gelebilecek hemen her parçayı modifiye edebilirsiniz. Modifiyenin en güzel yanı ya da onu bu kadar çekici kılan da hem otomobil kullanmanın heyecanını yaşatması hem de tasarımı size bırakan özgür alanıdır. Dolayısıyla deri koltuklar, el freni kabı, jantlar, rüzgarlıklar, direksiyon, tamponlar, süspansiyon, amortisör, vites topuzu, farlar, egzoz gibi pek çok parça üzerinde ve otomobil genelinde değişiklik yapabilirsiniz.

Modifiye egzoz sistemleri, daha spor ve agresif bir görünüm için tasarlanabilir. Spor egzoz, aracın dış tasarımına daha güçlü bir his katar.
Araç modifiyesi, parçalar üzerinden düzenlendiğinde çoğunlukla tasarımı kişiselleştirir ve güç artışı sağlar.


İç ve Dış Modifiye Kavramları

ic-ve-dis-modifiye-ne-demek



Modifiyeyi iç ve dış olarak ikiye ayırabiliriz. Dış modifiye demek cam filmi, far kitleri, jantlar, lastikler, rüzgarlık gibi arabanın dış görünüşünde farklılık yaratacak değişimlerdir. İç modifiye ise chip tuning, nitro oxide system (NOS), hava filtresi, egzoz gibi arabanın performansında farklılık yaratan değişimlerdir.​


Modifiye Araba Yarışları ve Fuarları



2000’lerde popülerliği artsa da modifiyenin başlangıcı 1940’lara kadar gidiyor. İlk modifiye araba yarışları da ABD’de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılmıştı. Günümüzde hemen hemen her ülkede modifiye araba fuarları düzenleniyor. Uluslararası modifiye fuarı olan Tuning Fuarı AAITF, 2015 yılında İstanbul’da düzenlendi. ABD’deki şehirlerde sene içinde farklı zamanlarda düzenlenen DUB Show da en popüler modifiye otomobil fuarlarından biri. Bunlar dışında birçok ülke kendi içinde ulusal fuarlar düzenliyor. Özellikle Japonya, modifiye araç fuarları konusunda oldukça hareketli.​
 
Son düzenleme:
Üst