Yeni Tamire Başlayanlar İçin (Mükemmel Öneriler) (2 Viewers)

ßy**AYAZ47**

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
Evet arkdaslar Ben İyi Bi teknik servisci olmak istiyorum diyenlere biraz yardimci olayim Asagida madeler halinde yazacgim seyler tamamen kendi tecrubelerimden faydalanark ortaya koydugum fikirlerdir. Ben 6.5 Yildir bu meslegin icindeyim isimiz hep cok zevkli hem cok riskli Niye zevkli once onu acikliyayim; İnsanlarin size usta diyerkten cihaz birakmalri size yaptiginiz isten dolayi saygi duymlari ve maddi olarak tatmin olmaniz isin zevkli tarafi.

Riskli kisimina gelincede; Bu meslekte hatanin telafisi yoktur yaptigin tum hatalari maddiyatla duzeltebilirsin yani bilmeden mudahle edecegin cihazin ucmasi( tamamen bozulmasi) anca o cihazidan alarak musterine iade etmenle telafi olur.

iyi bi teknik servis olabilmen icin

1_ En az 4 adet box olmasi lazim (Box: tlflara yazilim atmak icin kullandigimiz Alet kablo ve programidir. Programsal cikacak sorunlari teknik mudahle yapmadan bununla giderme olnaginiz vardir.

2_ Tamirsiz program, Programsiz tamir dusunulemez

3_ iyi bi teknik servisci olmak icin hijyenik ortamlarda genis bi broda teknoljik altelerle calisman sart degildir.

4_ Ayarlanabilinir bi Sicak hava makinesi ( Cep tlfnu bordunun ustundeki entegre ve direncleri sokme takma icin)

5_ İyi Bi haviye (lehim makinasi)

6_ Bol miktarda hurda cihaz

7_El kabiliyeti (Asagida aciklancaktir)

8_ Bilgi (Asagida aciklancaktir)

9_ Bilgisyar ( iki adet olursa daha iyi olur ve biraz bilgisyara bilgisi yani en azindan driver yuklyebilmeyi bilecek kadar ve internetten dosya indirtebilcek kadar)

10_ Entegre kaliplamak icin kalip cesitleri, tel lehim,flux( entegreleri isitmak icin , sallamak icin, degitirmek icin uzerine doktugumuz sivi) camur (sivi lehim), lehim temizleme teli, iyi tornavida seti, bobin (bozuk bi sarz aletinden cikarabilirsiniz) bu madddede saydiklarim fazla bi para tutmaz rahat olun


Simdi arkdaslar Kimse Ben herseyi biliyorum diyemez conku herseyin bilinmesi icin bi sonun olmasi lazim hergun yeni cihaz cikiyor ve bu yuzden her cikan yeni cihazin sorunlari farklilik gosterir fakat bi alt yapi olmali yani bi temel olmali bu temeli kazanmak icinde bol bol tecrube lazim.

Yukaridaki 6 ve 7 maddeki aciklamya gelince el kabilyeti nasil kazanilir;

Arkdaslar ise yaramayn cope giden bi kac bord bulcaksiniz bu bordlar uzerind epratik yapcaksiniz bu pratik nasil olur onecelikle entegre isitmayi ogrenceksiniz entegrenin uzerne flux dokeceksiniz flux niye dokuyoruz diye soracak olursaniz lehimlerin iyi kaynasmasini saglar ve fazla sicak havdan entegernin sismesini engeller yani bozulmasini engeller. Flux muzu doktokten sonra islem yapcagimiz entegreyi isitmya baslariz sicak havamizin isi ayarini iyi yapmaliyiz bu sizin elinizde kendinize gore ayralarsiniz.

Dikkat edilmesi gereken en onemli husus entegreler bir birine cok yakin sicak havamizin dercesi yani isi ayari yuksek olursa biz mudhle edecegimiz entegrenin yani sira yaninda bulunan diger entegreleride isitmis oluruz buda cok vahim bi olay biz bu yandaki entegre ve dinrenc toplulugundan ayri nasil o entegreyi tek basina isitiriz ? Kullancagimiz sicak hava makinasi basligini entegreye gore degisebiliriz sicak havda uc dort adet farkli basliklar bulunmaktadir.

Diger entegrelerin isinmdan etkilenmemsi icinde kalkan kullanabiliriz. Kalkan ( her hangi bi sac levhayi bukerek araya yarlestirip kalkan olarak kullanabiliriz)

Simdi onumuze bi eski bord alcagiz ilk islemimiz sicak havayi o borda tutup elimize aldigimiz cimbiz ile uzerindeki tum direncleri tek tek sokuyoruz. Bord bos kalincaya kadar tek tek sokuyoruz. Unutmayalim tektek pratik yapabilmemiz icin elimizin alisabilmesi icin tek tek sokuyoruz tabi istesek sicak hava yardimi ile tumunude bi cirpida sokeriz ama bu isten sıklımak anlamina gelir sıklımadan usanmadan bi kac bord uzerindeki tum direnceleri entegreleri tek tek sokuyoruz. sonra baska bi bord ile karsilastirip direnceleri soktugumuz yerlere yerlestiriyoruz sicakhava ve cimbiz yardimi ile Not: Entegreleri sokuyoruz ama takmiyoruz o sonraki iş. Bu islemleri bol bol yapiyoruz dakikalarca, saatlerce, gunlerce bu islemeleri tekrarliyoruz oyle bi kivama gelcezki kucucuk bi direnci sokmek takmak cocuk oyuncagi olcak sekile gelcek. Eliniz titreyebilir onemli degil zamanla oylebi aliscak ki siz bile kendinize sasircaksiniz.
 

ßy**AYAZ47**

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
Yukaridadda hafif degindigim entegre sallama metoduna gececez tamirde en onemli husus, en zevkli husus, en kolay husus bu islemdir.
Niye bu olay cok onemli diyeceksiniz; conku mekanik arizalarin yani programsal olmayan yani borda yapacagimiz islem, arizalarin %60 ı sallama ile duzelir. Cihaz yere dusmustur yada darbe almistir entegre soguk lehime dusmustur yani entegrenin altinda bulunan ayakmi dersiniz bacakmi dersiniz onlardan biri yada bir kaci bordtan ayrilmistir yani temas etmiyordur bu sallama islemi ile onun tekrardan oturmasini saglayabiliriz. yukaridada anlattigim gibi mudahle edecegimiz entegreyi diger entegreler etkilenmyecek sekilde ayri tutarak ve entgre uzerine ve altina akacak sekilde flax dukerek isitmaya basliyoruz cimbizimizin ucuyla entegrenin herhangi bi kenarina hafiften tik diyecek sekilde dokunduruyoruz engrenin sarilmasini yani sallanmasini sagliyoruz . Bu islem ilk seferlerde birazda acemiliginizden dolayi elayarinizi bilmemenizden dolayi entegre fazla sallanabilir fazla sallanma entegre icin iyi bi durum degilidir conku altinda bulunan bacaklar birbirine cok yakin oldugu icin sideetli bi sallamda kisadevre olusur yani birbirlerine temas ederler yani birbirine karisir bacaklar bu durumdada entegreyi sokup kaliplayip tekrardan takmak gerkecek bu islemide asagida anltcagim.

Entegre sallamk cok onemli bi olay tamir icin bu yuzden bol bol sallayin

Bol bol salladik diyorsaniz simdide gelelim haviye kullanmaya (lehim makinasi) Arkdaslar haviye kullanmaninda bi kac teknigi vardir ornegin haviye ucu ne kdar ince olursa okdar verimli olur haviye uclari pek pahali degil zamanla isidan dolayi uclari asinir ve kalinlasir ege ile onlari inceltebiliriz ege artik ise yaramaz hale gelince yani uc alip takabiliriz, haviye ucunu hafif egersek daha verimli olur ama egmek zorunndada degilsiniz size nasil kullanimi rahatsa oyle yapin. Her lehimleme isine baslamdan once haviyenizin ucunu temizleyin bunun icin haviye ucu temizlemek icin pastalar vardir onlardan bitane edinin birde lehimin iyi toplanmasini saglayan pastalardan var ondanda bitane edinin. Haviye uclarini islak bi bezlede temizleyebilirsiniz islak derken nemli, birde 0.6mm lik lehim teli alin bu daha kullanisli olur daha inceside var daha kalinida var ideal olani bu, son olarkta yol cekmek icin bakir tel yani bobin tel bunu eski sarj aletlerin kafasini kirararak cikarabilirsiniz

Simdi gelelim isleme bu iste entegre sallama gibi cok dikkat isteyen bi is conku kopan yollari tamir etmek icin haviye ucu ile lehim ve bobin tel yardimi ile yol tekrardan atilabilir. Bu is icinde biraz pratik yapalim yani el egzersizi yapalim. Bi eski bord buluyoruz yine bu bordun uzerinde bulunan herhangi bi direnci gozumuze kestiriyoruz sonrda ona biraz uazk olan farkli bi direnci gozumuze kestiriyoruz bu iki direnc arasini kopan bir yol olarak farz edelim o mesafe kadar bobin tel kesiyoruz biraz uzunda olsa onemli degil arasi kivrilabilir ilk gozumuze kestirdigimiz direncin ucuna o kabloyu lehimleyecez ilk etablarda bu isten sikilabilrsizniz conku bu islem ilk baslayanlar icin cok can sikici bi islem lehimin ucunu gorememe, telin ucunu goremem veya ikisini bi arya yapistiramama yada haviye ucuna lehip alamama gibi sorunlar yasayip sikiliabilirsiniz ama ne olursa olsun vazgecmek yok cok bunalirsan git tuvalete biraz dinlen ise rahatla tekarar gel devam et Dedigim gibi ilk etaplarda bayagi bi zorlanma olabilir tuturayim derken direnci yerinden sokme hata direncin altindaki yolu koparma gibi talihsiz olaylar yasayabilirsizniz, yada direncin ucunu lehimleycegim diye iki uc direncin arasina lehim damlatip onalari kisadevre haline dusrme olayi olabilir oneli dgeil nasil olsa bu bir hurda bord saglam bord olsa kopardiginiz direncin altindaki yol basinizi bayagi agirtabilir yada olsuan kisa devre sizi bayagi bi yorabilir ama o sorunlarda cozumsuz degildir merak etmeyin ilerde onalrida anlatacagim.
İsimize donelim tekrardan yol cekmeye devam bol bol yol cekelim bol bol yuzlerce yol cekin
Kucuk direncelerden yollar cekin direnci kaldirin direncin bi ayagindan baska bos bi alana yol cekin oyel bi hale gelinki yollar sizden korksun oyel bi hale gelinki yollarin hakimi olun, oyle bi hale gelinki arkdaslariniza su espiriyi yapin '' Cektigim yollari ust uste eklersem Turkiyeyi dolanir'' Dogan ustanin lafidir demeyin.
 

ßy**AYAZ47**

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
Unutmayin arkdaslar tamirin her dali bir birine baglidir iyi enteger soken ben iyi tamirciyim demesin iyi sallayanda dmesin iyi takanda demesin iyi yol cekmekte cok onemli cogu temirci arkdaslarimizin bu ozelliginin zayif oldugunu gordum bu konudada kendinizi gelistirin bol bol yol cekin arkdaslar sakin vazgecmeyin.

Şimdi gellelim yavas yavas para kazanmaya yani artik biseyler yapmaya;

Arkdaslar kesinlikle suan icin yani buraya kadar ogrendikleriniz ile gelen musteri cihazina mudahle etmeyin once kendi cihazlarinizi yapmaya calisin musteri cihazi uzerinde idman yapmayin belki onun olma olasligi varken bu acemiliginiz ile o cihazi heba etmeyin, nasil olsa musteri cihazi ve kaybedecegimiz bisey yok demeyin.. Kaybedeceginiz cok sey olur durustlugunuz, kisliginiz, musteriniz, geleceginiz gider. Bu iste kislikli ahlakli durust olan insanlar devam edebilirler, kisligi ahlaki vijdani olmayan arkdaslar ilk etaplarda cok kazanabilirler ama kalici olmaz belli bi sure sonra o kisinin ne oldugunu herkes ogrenir cevresi nasil bi kisilik oldugunu ogrenir, buna benzer insanlar cevrenizde mutlaka olmustur ilk etaplarda iyi bi tamirci iyi bi esnaf iyi para kazanan bi cizgi izlemis fakat sonralarda ondan eser kalmamis kisiler gormusnuzur. Bunun tek nedeni isini ahlaki ile yapmamsindan kaynaklanir.

Kendi cihazlariniz uzerinde bol bol idman yapin ucan, olmayan, bozuk cihazlarinizi kurtarmaya calisin, gelen musteri cihazlarindan kolay olan basit arizalari yapmaya calisin ( cok ayakli olamayan kalip istemeyen entegre direncleri sokmeniz gereken arizalari yapin, yol cekmeniz gerken arizalari yapin)

sitesinin semalar bolumunden Her markanin her modelin semalarini indirin guzel bi arsiv olusturun bos zamnlarinizda bu semalari inceleyin gelen cihazlardaki sorunlarai eger daha onceden bilgi sahbi degilseniz bu tur semalardan takip ederek mudahlenizi yapabilirsiniz.

Onemli bi bilgi daha vereyim ; Diyelimki Nokia 7250 kameraya girmeme sorunu diye bi sorun geldi ve siz bunu semalardan bakarak bi direncten bi dirence cekilen yol sayesinde duzeltiniz bu bilgiyi kafanizin bi yerine yerlestirin ezberci olmayin bi daha gelen ayni arizayi tekrardan semalara saldirarak cozmeye calismayin eger bunu yaprsaniz ezberci bi yaklasim gostermis olursunuz buda iyi bi tamirci olmanizi engeller.

Arizalara yaklasim tarziniz basitten zora dogru olsun; ornegin 7250 kamera sorunu:

1_ programsal
2_ kamera cikarilip soket temizlenir
3_ kamera degistirilir
4_ yol cekilir (semalarda farkli yol cekme secnekleri vardir)
5_ Kamera entegresi degistirilir
6_ Uem istilir
7_ Uem sallanir
8_ Uem sokulur takilir
9_ islemci sallanir
10_ Uem degisir

Yukarida yazilan siralmalar dikakt etiyseniz kolaydan zora kadar siralandi simdi bazi arkdaslarimiz bu sorunun genelde uem den yaptigini bildikleri icin ilk 5 sirayi atlatip direkt 6 . adimdan baslarlar bu yalnis bi yaklasimdir.

Yukarida verdigim siralama 10 maddeden olusmus fakat bu 15 maddede olabilir farkli yerlerden cikma olasiligida olabilir bunu da arastirarak bulcaksiniz.

Yavas yavas usta olmaya basladik simdi sitesinin tamir bolumune girerek oralarda acilan konulari okuyalim ve arkdaslarimizin basindan gecen tecrubelrden faydalanalim. ornegin N70 Beyaz ekranda kalmsitir diye bi konu acilmis ve buna farkli cozum yollari onerilmitir bu arkdasimiz bunlari kolaydan zora dogru denemeye baslamistir ve cozumu bulmustur cozumu hangi oneri ile buldugunu kafnizin bi yerine kaziyin ilerde lazim olcaktir.

da bilmediginiz konuyu acin konuyu ilgi cekici ve anlasilir bi baslik kullanarak acin ve actiginiz konuyu kisa kesip atmayin konun icerigini en ince ayrintisina kadar yazin sorunun ne oldugunu ve siz neler yaptiginizi yazin ve konunuza gelen cevbaplari takip edin konu acip kaybolmayin eger konuyu takip etmezsen ilerde acagin konuya nasil olsa ilgilenmiyor denilip yardim edilmez.

Konu baslgi nasil acilir; nokia, nokia6600, n70, sarj almiyor, ses gelmiyor, kapandi, uctu, yardim, imdat, help ......... ve benzeri gibi konu basliklari ne anlatilmak istendigi belli olmadgi icin kimsenin ilgisini cekmez bu yuzden bu tur konulara cevap yazilmaz sizde yardim almamis olursunuz ve sizin bu actginiz konulardan herkesin actigini dusunun 6600 diye bi konu hatta yuzlerce konu siz ve sizin gibi ilerde bi soruınu aramak istediginde 6600 ile ilgili bi sorunu nasil ve hangi baslik icinde bulacak.

Konu baslgi bu sekilde acilir, Nokia 6600 ses gitmiyor, nokia 6600 mikrofon degistim yine ses gitmiyor, n70 turkce yaparken yarida kesti kapani, n70 turkce yaparken yarida kesti kapandi simdi yazilim almiyor, samsung d900 ekran degistim soluk gosteriyor baska ekran denedim ayni, d900 film arizaliydi degitim simdi acmiyor uc farkli fim denendi ....... gibi aciklayici konu basliklari dikkat ceker.

Actiginiz konu ister sonuclansin ister sonuclanmasin durumdan haberdar edecek cevabi yazin yazinki dort ay sonra da cevaplar yazilmasin,

Actiginiz konularda saygili sevgili olmaya ozen gosteriniz emirvaki konular acmayin sevilmeyen hitaplara yardim edilmez, kimse kimsenin maasli elemani degildir. Niye cevap verilmiyor diye tepki gosterne hakina sahip degilsiniz yalnis cevap verilmesindense susmasi daha dogrudur. Her verilen cevap dogru degildir, her verilen cevabi uygulamayin yukaridada yazdigim gibi siralama olayina dikkat ediniz zor ve riskli olan secenekelri en sona birakin ve emin olduktan sonra o secnekleri uygulayin. Klaviyeyi eline geciren yazar ona gore dikkat edin yalnis yapmayin sonrada birilerini suclamayin.

Simdi gelelim isin profesyonellik kismina yani tam ustalik kismina

Tam Usta Kime denir;

_Yaninda cirak, kalfa, usta yetistiren

_Slikonlu entegreyi rahatlikla sokup takan

_Service manuels okuyan
 

UgR02

1
Kayıtlı Kullanıcı
eline sağlık usta tşkler
 

nokta_iletişim

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
Cevap: Nokia 6230 Genel Arızaları

çok çok teşekkürler ben daha 1 haftalık teknik servis elemanıyım çok net bi yazı olmuş çok işime yaradı sağolun ustam bile bu kadar net anlatmadı
 

tolgaist

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
ustam bende c5-03 var sürekli kapanıp açılıyo formatladım ama bişey değişmedi bide şarjı çok çabuk bitiyo garantiside 3 gün önce bitmiş garantiyede veremedim yardımcı olurmusun
 

tolgaist

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
bide bu cihazın dokunmatik penelinin orjinalini nerden bulaBİLİRİM KENDİM TAKA BİLİRİM BİLGİM VAR BUTÜR UFAK ŞEYLERDE şimdiden tşkrler
 

Gsmkolik

İphone Destek
Genel Moderatör
Usta Üye
ustam bende c5-03 var sürekli kapanıp açılıyo formatladım ama bişey değişmedi bide şarjı çok çabuk bitiyo garantiside 3 gün önce bitmiş garantiyede veremedim yardımcı olurmusun


cihaızn flashı entegresinde sorun vardır genel arıza onlarda
 

Gsmkolik

İphone Destek
Genel Moderatör
Usta Üye
tahtakalede satılıyor veya internetten alaiblirsin takarmısın sana kalmış panellidir kolay el becerin var ise
 

tolgaist

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
takarım ama orjinal istiyorum ordakiler çin hepsi farklı bi mal satıyo güvenemiyorum
 

AliOzdemir

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
takarım ama orjinal istiyorum ordakiler çin hepsi farklı bi mal satıyo güvenemiyorum

Cihazın zaten dokunmatiği plastik (rezitif) , çok dandik bir dokunmatik ekrana sahip telefon boşa uğraşma orjinal diye piyasada zor bulursun belki hiç bulamazsın çin malı bulabildiğine bile şükretmelisin :D
 

tolgaist

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
tşkr üstadım ben birazdaha araştırıcam bunu yeni bi tel almak istemiyorum şuan
 

tolgaist

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
aldım bitane panel ama orjinalin yerini tutmuyo üstadım

bende bitane phlıps matka mp3 var açmaya çalıştığımda ışığı yanıp kapanıyo açılmıyo bu konuda yardımcı olabilirmisiniz
 

sefer

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
bende teknik servis işine başlıcam ama yapamam diye çekincelerim var bu yazı dizisi beni cesaretlerndirdi ellerine sağlık ustam teşekkürler
 
Üst