Nokia Lumia 920 Bricked Mode, Sıfırlama, Rom Yükleme ve Çözüm (1 Viewer)

Sinay57

Usta Üye
Genel Moderatör
Usta Üye
Nokia Lumia 920 sahiplerine şimdiden aman dikkat diyorum! Eğer cihazınıza Soft Reset (yazılımsal sıfırlama) ya da Hard Reset (donanımsal sıfırlama) yaparsanız cihazınız kullanılamaz bir hale gelme ihtimali var!
Lumia 920′yi enine boyuna incelerken bir de reset atarak fabrika ayarlarına geri çevirmek istedim. Ufak tefek birkaç uygulama canımı sıkmıştı. Özellikle de test için birçok uygulamayı kurup kaldırdığım için temiz bir OS ile devam etme kararı aldım.
Temiz bir başlangıç derken Lumia 920 sizlere ömür…
Not: Bu sorun bazı cihazlarda baş göstermiş durumda. Her cihaz için söylemek doğru olmaz. Windows Phone forumlarına bu konu ile ilgili bir göz atmanızı rica ederim.
Nokia Lumia Soft Reset:
Nokia Lumia cihazınızın menüsünden Settings (Ayarlar) ardından da About (Hakkında) menüsüne geliyoruz. Bu menü içerisinde reset your phone (telefonunuzu sıfırlayın) seçeneğine dokunuyoruz. Lumia cihazınız bu işlemden sonra “Fabrika Ayarlarına” dönüş yapacaktır.
Lumia 920′yi sıfırlamak için yukarıda söylemiş olduğum adımlara geldim. Sonra ekranda bir Çark simgesi çıktı. Yaklaşık 20 dakika beklememe rağmen Lumia 920 hiç hareket etmiyordu! 30-40 dakikayı geçtikten sonra bu işlemin takıldığını düşünmeye başladım. Ardından da cihaza Hard Reset atarak, yeniden kurmaya çalıştım. Çünkü hiç tepki vermiyordu! Ardından da “Nokia” logosu ekranda kaldı ve cihaz kullanılmaz bir hale geldi.
Uyarı: Bu, satın alınan ve indirilen uygulamalar (yeniden indirilebilir) dahil olmak üzere telefondaki tüm kişisel verilerin silinmesine ve fabrika ayarlarının geri yüklenmesine neden olur.
Donanım tuş kombinasyonu ile sıfırlama (Hard Reset)

  • Telefon kilitlenmişse ve parolayı bilmiyorsanız bu seçeneği kullanın.
  • Açma/kapatma tuşuna bastığınızda telefon tamamen açılmıyorsa bu seçeneği kullanın.
  • Not: Veri kaybına karşı uyarmaz!
Tuş kombinasyonuyla işletim sistemini sıfırlamak için;
1. Adım
Şarj cihazının bağlantısının kesik olduğundan emin olun.
1. Gücü Kapalı duruma getirin.
2. Sesi alçalt tuşunu basılı tutun ve şarj cihazını takın, işlem başarılı olursa ekranda bir ünlem işareti (!) gösterilir.

(Çıkış yapmak için, Sesi Alçalt + Açma/Kapatma Tuşu kombinasyonunu 10 saniye basılı tutun).
2. Adım
Ardından, Tuşları aşağıdaki sırayla girin:
1. Sesi yükselt
2. Sesi alçalt
3. Açma/Kapatma
4. Sesi alçalt

3. Adım
Telefon sıfırlanır ve otomatik olarak başlatılır.

Alternatif yöntem;
Ses kısma, açma / kapama ve fotoğraf tuşlarına aynı anda basılı tutun. Telefonda bir titreşim hissedeceksiniz. Titreşimi hissettiğiniz zaman tuşları bırakabilirsiniz.
Bu işlem sonunda ise, ekranda “Nokia” logosu kaldı ve cihaz açılmadı! Sonra internette bu sorunu aramaya başladım. Windows Phone forumlarında maalesef ki bazı kullanıcıların da aynı dertten şikayetçi olduklarını gördüm. Her Lumia kullanıcısında olan bir sorun değil! Fakat bazı Lumia 920 kullanıcıları benim gibi cihazı sıfırlamak istediklerinde telefonun Bricked Mode‘a gelip kaldığını söylemekteler.
Lumia 920 hiçbir tepki vermiyor! Ekranda çark simgesi kaldı! Ekranda Nokia logosu kaldı!
Nokia servisi yolları taştan, Hamza yürü karda kışta bu baştan… Diye kendi kendime bir tekerleme söyleyerek düşünmeye başladım. Ardından da bu sorunun çözümü için yeniden ROM yüklenmesi gerektiğini düşünüyordum.
Çözüm;
İki tane çözüm yolumuz var. Birinci çözüm garantili ve uzun sürecek, ikinci çözüm ise garantisiz ve kısa sürecek… Ya telefonunuzu bir Nokia bayisine götürüp, garanti dahilinde yeninden yazılım yükleteceksiniz! Ya da aşağıdaki adımları dikkatlice yaparak cihazınızı yeni baştan programlayacaksınız! Eğer yanlış bir şey yaparsanız elinize aldığınız cihaz yine elinizde kalacak. Eğer dikkatlice ve düzgün bir şekilde yaparsanız cihazınızı 30-60 dakika içerisinde hayata döndürebilirsiniz.
İkinci ve garantisiz yol!
Son kez uyarmak isterim. Bu işlemden sonra cihazınız garanti kapsamına bile çıkabilir! Şimdi gelelim işlemlere, eğer cihazınız kilitlendi kaldıysa öncelikle yukarıda belirtmiş olduğum sıfırlama yöntemlerini deneyin! Eğer cihazınızın ekranında çark simgesi kaldıysa, hiç tepki vermiyorsa, Nokia logosu kaldı ve açılmıyorsa aşağıdaki işlemlerle kurtarabilirsiniz.
Öncelikle Nokia Care Suite ismindeki yazılımı internetten bulup, bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Bu yazılım Nokia servislerinin kullanmış olduğu bir yazılımdır. Nokia bu yazılımı son kullanıcıya dağıtmıyor. Legal olmayabilir. Bu yüzden de yazılımın indirme bağlantısını vermek istemiyorum. Zaten bu işi yapmak isteyenler, yazılımı bir şekilde edinebilirler.
Not: Navifim yazılımına gerek yok! Ortalıkta dolaşan karmaşık veya yanlış bilgilere inanmayın!
Nokia Care Suite 5.0 yazılımını bilgisayarımıza kuruyoruz ve aşağıdaki adımları takip ediyoruz. Bu yazılımı kurarken sisteminize başka paketler yüklemek isteyebilir. Lütfen sisteminizde gerekli olan bu paketleri yükleyerek, Nokia Care Suite 5.0 yazılımını bilgisayarınıza kurunuz.
1. Nokia Care Suite 5.0 yazılımını açıyoruz. (Application Launcher)
2. Product Support Tool for Store 5.0 yazılımını seçin.
3. Product Support Tool yazılımı içindeki sol üstte bulunan “File” menüsüne tıklayın
4. “Open Product” seçin
5. “RM-821 yani” Nokia Lumia 920 seçin. (Dikkat burada RM 820 var! Cihazınızın modeline dikkat ediniz)
6. Sol menüde aşağıda “Programming” sekmesini içerisinden “Recovery” seçin!


Şimdi cihazımızı seçtik ve programlamaya geldik. Bize orjinal ROM gerekiyor. Bunun için yazılımın içinde sağ orta kısımdaki “Find Online” butonuna basarak ROM indireceğiz.

7. Orta kısımda ROM gözükmeyecek. İhtiyacımız olan orjinal ROM’u indirmek için orta sağdaki “Find Online” butonuna basıyoruz.
Not: Eğer rom indirmek için “Find Online” butonu çalışmıyorsa programı kandırmamız gerekiyor. Bilgisayarınızın denetim masasından “Bölgesel Ayarlarına” gelerek, ülkeyi ABD, dili de “İngilizce” seçin ve bilgisayarı yeniden başlatın.
8. Açılan tablo menü içerisinde “Variant Name” bölümüne gelerek “TURKEY” yazıyoruz.
9. Gerekli olan ROM’u seçip indiriyoruz! Dikkat burada cihazınızın rengine ve modeline göre seçim yapmalısınız. Benim Nokia Lumia cihazım, siyah olduğu için BLACK olanı seçtim. Ayrıca Turkcell’den satın aldığım bir Nokia değil! Eğer Turkcell’den aldıysanız Turkcell olan Rom’ları indirmelisiniz!


Not: Download işlemini sağ alttaki küçük download yazısını tıklayarak görebilirsiniz.
10. Start butonuna basıyoruz. Gerekli olan bazı paketleri yine indirecek. Yine bu paketleri download kısmından görebilirsiniz. İşlemi bitirdiği zaman programın ortasında ROM’u seçebilirsiniz.
11. Bu süre içerisinde hiçbir şekilde cihazımızı bilgisayara bağlamadık. Program bir hata verip“RETRY” butonunu getirecek.
12. Telefonumuzu USB kablosu ile bilgisayara bağlıyoruz. Bir süre bekliyoruz ki telefonu bilgisayar algılasın!
13. Ses kısma (Volume down) ve açma / kapama tuşlarına basılı tutuyoruz. Bu sırada yazılımın uyarı verdiği pencerede “RETRY” butonuna basıyoruz.
14. Nokia Lumia cihazınız titreşim yayacak. Bu titreşimi hissettiğiniz zaman tuşları bırakıp, sadece Ses yükseltme (Volume Up) tuşuna basılı tutuyoruz.
15. Ekranda “Rebooting” yazısı çıkacak. Bu yazıyı gördüğünüzde “Ses Yükseltme (Volume Up)”tuşunu bırakabilirsiniz.
16. Yazılım ROM yüklemeye başlayacak. Hiçbir şey yapmadan bekliyoruz! Bazen ek paketler indirmek isteyebilir. Bu paketleri yine Download kısmında yüklenirken görebilirsiniz.
17. Telefonda “Nokia” logosu kısa bir süre gözükecek, ardından da cihaz kendini bir iki kez aç kapa yapacak. Bu işlem sırasında hiçbir şekilde dokunmadan veya USB kablosunu çıkarmadan bekliyoruz.
18. İşlem bittiğinde program “Complate” uyarısı verecek. USB bağlantısını söküp, cihazı kullanabilirsiniz.



En fazla 5-6 dakika (Rom indirirken internet bağlantınıza göre bu süre 30-60 dakikayı bulabilir.) sürecek bu işlem bittiğinde, cihazınıza yepyeni Orjinal ROM olarak Windows Phone 8 kurmuş olacaksınız!
Hadi hayırlı olsun

Not: Neden bazı Lumia 920 sahiplerinin bu tarz bir çökme, sistem kilitlenme hatası ile karşı karşıya kaldıklarını bilemiyorum. Gördüğüm kadarı ile Nokia ya da Microsoft cephelerinde bu hata ile ilgili bir açıklama yapılmamış. Eğer cihazınıza hiç sıfırlama yani fabrika ayarlarına geri çevirme yapmadıysanız, mecbur kalmadıkça sıfırlamayın! Aksi takdirde sizin cihazınız da bricked mode haline gelebilir ve kullanılmayabilir.
Herkes de karşılaşılan bir hata da değil! Yani sizin cihazınızda böyle bir sorun olmayabilir. Yine de, bir süre beklemenizi ve Nokia & Microsoft tarafından yayınlanacak olan güncellemeyi almanızı tavsiye ederim. Yakında gelecek olan güncelleme ile bu tarz sorunlar ortadan kalkmış olacaktır.
Neyse Lumia 920 ile her hatayı aşabileceğimizi düşünüyorum! Adımız boşuna Nokia’cıya çıkmadı
 

deniz bey

Yeni Üye
Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
!!! Paylaşım İçin Teşekkürler Ustam !!!
 
Üst